Mamografinin Meme Kanserindeki Yeri - Akşam

Memede kitlelerin mamografi ile erken tesbiti meme kanserinden ölümleri önleyebilir. 

Unutulmamalıdır ki meme kanseri başlangıçta sistemik hastalık değildir, ilerleyici bir hastalıktır bundan dolayı erken tanı önemlidir. Meme kanserinde sonuçlar hangi tedavinin uygulanmasından daha fazla tedavinin erken yada geç uygulanmasına bağlıdır. Mamografi, ilerlemiş meme kanseri sayısını önemli derecede azaltmıştır. Yaşam süresini ve hastalıksız dönemi uzatır. Meme koruyucu cerrahi oranını artırır. Uzun ve zorlu tedavilere gerek kalmaz. Mamografi taramaları için genelde 40 yaş sonrası önerilmektedir. 

Hangi durumda cerrahi yöntem ile meme kurtarılabilir? 

Meme kanserinde yapılması gereken, kitle ele gelmeden önce tanıya gidebilmektir. 1-14 mm boyutlarındaki bir İnvaziv tümör hastası meme dokusunu kaybetmeden cerrahiden yarar görür. 

Meme koruyucu cerrahi için tümörün ameliyat öncesi iyi tesbit edilmesi gerekir, bunun için MRI, duktografi, duktoskopi hasta lobun belirlenmesinde etkindir. Tek odaklı multifokal olmayan 20 mm altındaki kanserlere uygulanabilir. 

14 mm boyutlarından büyük olan ve başta lenf bezleri olmak üzere çevre bölgelere yayılan meme kanseri riskli gruptur. Bu durumdaki hastaların büyük kısmı memelerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. 

Meme kanserinin uyarıcı bulguları 

Meme kanseri belirtileri bütün kadınlarda aynı olmayabilir. En yaygın görülenler; 

- Çevre dokudan farklı kalınlaşma yada kitle - Meme başından kanlı akıntı- Memenin boyut yada şeklinde değişiklik - Meme başı çöküntüsü - Meme başında yada cildinde döküntü, pullanma - Meme cildinde kızarıklık yada morluk 
- Meme cildinin portakal kabuğu görüntüsü 

Risk faktörleri 

- Kadın olmak - Emzirmemiş olmak
- Geç yaşta adetten kesilmek - Meme kanseri hikayesi olmak -Çocuk sahibi olmamak ya da geç yaşta çocuk sahibi olmak- Daha önce göğüs ya da memeye radyasyon tedavisi görmüş olmak - Aşırı kilo, az egzersiz yapmak, alkol kullanmak - Uzun süre hormon replasman tedavisi görmek - İleri yaşta olmak - 12 yaşından önce âdet görmek - Ailede meme kanseri olması ya da genetik yatkınlık olası risk faktörleridir. 

Öneriler 

- Lifli gıdalar tüketilmesi meme kanseri riskini azaltır. - Sebze ve meyve ağırlıklı, kırmızı etten fakir beyaz et oranını artıran beslenme modeli önerilir. - Meme muayenesi adet döneminin bitiminden 4-5 gün sonra en uygundur.

- Günümüzde teknolojik ilerleme ile mamografinin verdiği radyasyon vücut için zarar oluşturmaz. - MRI tetkikinde radyasyon olmadığı için gerektiğinde başvurulması gereken bir inceleme yöntemidir. - BRCA1 ve BRCA2 gen testleri risk taşıyan kişilerde incelenmelidir.

Kaynak: Akşam