Obezite ameliyatı, sağlığı olumsuz etkileyecek kadar obez olan kişilerin kalıcı kilo vermesini sağlayan bir zayıflama yöntemidir. Obezite ameliyatı olmak için bazı yeterliliklere sahip olmak gerekir. Herkes “Ben obezite ameliyatı olacağım” deyip ameliyat olamaz. Öncelikli şart vücut kitle indeksinin 40'ın üzerinde olması ya da 35'in üzerinde olup şeker, kalp, tansiyon gibi ek hastalıkların bulunmasıdır. Kişinin alkol sorunu olmamalı ve akli dengesi yerinde olmalıdır. Öte yandan 11 yaşının altındaki çocuklara kesinlikle obezite ameliyatı yapılamazken, 16 yaşından küçüklere de tavsiye edilmez.
Eğer tüm bu şartları karşılıyorsanız obezite ameliyatı olabilirsiniz demektir. Ancak bir de ameliyatı düşünenlerin kafasında soru işaretleri vardır. Bunların başında “Obezite ameliyatından sonra yeniden kilo alır mıyım?” sorusu gelir. Bir obezite ameliyatının başarısını hedeflenen kiloya ulaşmak ve mevcut ek hastalıklardan kurtulmak gösterir. Hedeflenen kiloya ulaşmak için ameliyat kadar ameliyat sonrası süreç de önemlidir. Bu yüzden ameliyat sonrasında bazı noktalar dikkat edilmelidir.
Esasında dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var: Sağlıklı beslenmek ve spor yapmak... “Zaten ben bunları yapabilseydim ameliyat olmazdım.” diyebilirsiniz. Ameliyattan sonra bunlara dikkat etmek, ameliyattan önce dikkat etmeye göre çok daha kolaydır. En sık yaptığımız tüp mide ameliyatından örnek vermemiz gerekirse; bu ameliyatta midenin yüzde 80'lik kısmı çıkarılarak midede bir küçülme meydana gelir. (Ki bu yüzden halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak bilinir.) Bu sayede mide kapasitesi azalmış olur. Ayrıca alınan yüzde 80'lik kısımda fundus bölümü yer alır. Fundus, açlık hormonunun salgılandığı bölümdür. Böylece açlık hissiyatınız da azalmış olur. Yani beslenmeye dikkat etmeniz daha kolay olacaktır. Buna ek olarak hekiminizin önerdiği egzersizleri yaparsanız hedeflenen kiloya düşmeniz KAÇINILMAZDIR.
Öncelikle kilo vermeye hiçbir katkısı olmayan fazla kalorili içeceklerden vazgeçmelisiniz. Bu tarz içecekler yerine abartıya kaçmamak şartıyla taze sıkılmış meyve sularından tüketebilirsiniz.
Şeker, hem içindeki yüksek kalori nedeniyle kilo almaya, hem kan şekerini yükseltmeye hem de açlık hissini artırmaya neden olur. Bu yüzden şekerden uzak durmalısınız.
Gazlı içecekler... Sadece kola ve türevi içecekler değil soda da bunlara dahildir. Çünkü gazlı içecekler ameliyattan sonra midede ani basınca neden olabilir ve ameliyat bölgesine hasar verebilir. Özellikle ilk 3 ay kesinlikle içilmemelidir. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uymanızı tavsiye ederiz.
Bol bol su tüketmelisiniz. Nncak suyu yemekten önce içmeye dikkat edin.
Besin değeri açısından size hiçbir faydası olmayan, sadece yüksek kalori içeren atıştırmalıkları tüketmemelisiniz.
Öğünlerinizi protein ağırlıklı yapmalısınız. Protein tok tutar ve yağ yerine kas kazanmanızı sağlar.
Besinleri yutmadan önce çok fazla çiğnemelisiniz. Ameliyattan sonraki yakın zamanda size önce sıvı gıdalar, daha sonra yumuşak gıdalar verilecektir. Katı gıdalara yavaş yavaş geçeceksiniz. Doktorunuz, beslenme önerilerini sizinle paylaşacaktır.
Karbonhidrat ağırlıklı beyaz ekmek, makarna, pirinç gibi besinlere öğünlerinizde yer vermemeye çalışmalısınız.
Obezite ameliyatı sonrası hastanede birkaç gün misafir edileceksiniz. Tüp mide ameliyatından örnek vermek gerekirse genellikle 3 gün hastanede kalmanız gerekecektir. İşte spor aktiviteleri de bu dönemde başlayacak. Tabi ki yürüyüş gibi hafif egzersizlerle... Ameliyatın olunduğu gün küçük yürüyüşler yapmalısınız. Bu yürüyüşlere eve gittikten sonra da devam etmelisiniz ama dinlenmeyi de ihmal etmemelisiniz. Hafif egzersizlerin başlayacağı 15.güne kadar günlük işlerinizi yapabilir, markete gidebilir, küçük yürüyüşler yapabilirsiniz. Yüzmek hem kilo vermede hem de tüm vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasında oldukça etkili bir spordur. 15.günden sonra yüzebilirsiniz. Özellikle ilk dönemde hekiminizin önerdiği egzersizleri yapmaya özen gösterin. Bir an önce kilo vermek amacıyla fazla egzersiz yapmanız size fayda sağlamaz, aksine zarar verir. Daha aktif spora 1-2 ay sonra başlanır. Birinci aydan sonra ağır karın hareketleri yapmamak şartıyla spor salonuna gidebilirsiniz. Karın hareketlerine genellikle 3.aydan sonra izin verilir. Ancak doktor kontrolünden sonra onay alınması gerekir.