Şişmanlık (obezite); sağlığı bozacak düzeyde vücutta yağ miktarının artmasıdır. Diabet “sessiz ve yavaş öldüren” olarak tanımlanır. Metaboliksendrom, insülin direnciyle başlayan abdominalobezite, glukozintoleransı ya da diabet, lipidemi, hipertansiyon ve koroner damar hastalıkları gibi sistemik bozuklukların görüldüğü ölümcül hastalıktır. Ülkemizde 30 yaş ve üzerinde 10 milyonu aşkın metabolik sendromlu hasta vardır. Özellikle morbidobezite durumlarında, en etkili tedavi seçeneği kesinlikle obezite cerrahisidir. Obezitecerrahisi ekip işidir.
Bu ekipte cerrahlar dışında endokrinolog, dietisyen, kardivasküler uzman, göğüs hastalıkları uzmanı, gastroenterolog ve psikolog/psikiatrist olmalıdır. En sık uygulanan ameliyat SleeveGastrektomi yani Tüp Mide ameliyatı olmaktadır. Tip 2 diabet düzeltici ameliyatlarında bypass işlemleri kullanılır. Ancak bütün hastalara öncelikle diyet ve egzersiz programlarına katılmalarını önermek gerekir. Bu tip tedaviler ile obezite sorununu yenemeyen hastalarda, obezite cerrahisi güvenle uygulanabilen etkin bir tedavi seçeneğidir.
Obezite cerrahisi sayesinde hastaların sağlık durumlarında aşağıdaki düzelmeleri sağlamak mümkündür: Hastaların yüzde 70'i tansiyon ilaçlarını tamamen kesmektedir. Hastaların yaklaşık olarak yüzde 80'inde kolesterol seviyeleri düşmektedir. Kalp hastalığı riskleri azalan yağ oranları ile düşmektedir.
Tip II diyabet tanısı konmuş kişilerin, büyük bir çoğunluğunun ilaç kullanmasına gerek kalmamaktadır. Diyabet yani, şeker hastalığı sınırındaki kişiler, çoğunlukla tamamen düzelebilmektedir. Obezite sebebiyle astım hastası olan kişilerin, obezite cerrahisi ardından astım atakları büyük bir oranda ortadan kalkmaktadır. Veya oldukça azalmaktadır. Solunum sorunu yaşayan hastalar, bu problemlerinin obezite cerrahisinden sonraki 1-2 ay içerisinde düzeldiklerini fark etmeleri mümkündür. Uyku apnesisendromu gibi obezitenin yol açtığı uyku bozuklukları obezite cerrahisi ile tamamen ortadan kalkmaktadır. Migren yüzde 57'lik bir oranda ortadan kalkar. Obezitenin yol açtığı depresyon, yüzde 60'lık bir oranla ortadan kalkar. Obezitenin yol açtığı mesane kaslarındaki zayıflama ya da çeşitli sebeplerle idrar tutamama, kaçırma sorunları yüzde 88'e kadar yok olur. Alkole bağlı olmayan karaciğer problemleri de, yüzde 90 oranında yağlanmada iyileşme olarak kişiye geri döner. Polikistikover hastalığı, yüzde 80'lik bir oranda kıllanma ortadan kalkar, 0'lük bir oranda ise, adet düzensizliklerinin ortadan kalkması gerçekleşir. Toplar damarda dolaşım bozuklukları yüzde 80'lik bir oranda ortadan kalkar. Gut yüzde 75'lik bir oranda ortadan kalkar. Eklem hastalıkları ise, yüzde 44 ila 76 arasında ortadan kalkar. Yaşam kalitesinde yüzde 95'lik bir yükselme olurken, ölüm riskinde yüzde 90'lık bir oranda azalma meydana gelmektedir.
Obezite ameliyatları neden artış gösterdi;
- Obezite görülme sıklığının artışı
- Ameliyat yöntemlerinin gelişmesi
- Ameliyata bağlı ölüm yada sorunlarda önemli derecede azalma
- Laparoskopik tekniklerin gelişmesi
- Ameliyat ekiplerinin tecrübesinin artması
- Obeziteye bağlı yandaş hastalıklardaki cerrahinin etkisinin görülmesi
- Obezite ve metabolik cerrahinin yaşam kalitesi ve süresini artırması