Pek çok insanda yemekten sonra hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma yakınmaları mevcuttur. Toplumun -20'sinde gastroözofageal reflü hastalığı mevcuttur.Mide içeriği asit ve safranın yemek borusuna taşması nedeni ile oluşur. Obezite ve reflü ilişkili hastalıklardır.
En sık belirtisi göğüste yanma hissidir. Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boyunda, omuzlarda ya da hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi diğer sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda kötü bir tat bırakır. Semptomlar sıklıkla yatarken ve uyurken meydana gelir. Karında şişkinlik, geğirti, hıçkırık, gıcık hissi, kronik öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astım nöbetleri diğer belirtileridir. Daha ileriki safhalarda yemek borusu hücrelerinde değişikliğe “Barrett’s özofagus” neden olarak kanser riskinde artış ve kanser gelişimi gözlenebilir.
Reflü ile ilişkili öksürük
-Kronik öksürüğün en yaygın üç nedeninden biri gastroözofageal reflü hastalığıdır.
- Kronik öksürük varsa.
- Tansiyon ilacı kullanmıyorsa.
- Sigara yada diğer irritan durumlar yoksa.
- Göğüs filmi normal ise.
- Astım yoksa.
- Eozinofilik bronşit (genç erkeklerde) yoksa.
Yaşam tarzının düzenlenmesi
Sigaranın bırakılması önerilir. Kilo verme, yatak başının yükseltilmesi, gece yemeğinden kaçınma, nefes egzersizleri önerilir. Diet ve kafein reflü semptomlarını artırıcı etki gösterir. Önerilen su, çay ya da kafeinsiz kahvelerdir. Yağlı, ekşi, kızartma ve baharatlı yiyecekler daha fazla reflü semptomu oluşturur. Günde bir iki kez yemek, her gün naneli çay içmek, akşamları tek ve hacimli yemek alışkanlığı risk faktörü oluşturur. Sık sık ve az yemek önerilir. Karbonatlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Alkol tüketimi: Düşük dereceli (%5 altı) alkoller, yüksek dereceli (%5-40) alkollere göre daha fazla asit salgılayarak reflü açısından sakıncalıdır.
Gebelikte reflü
İlk aşamada yaşam tarzı ve diet değişiklikleri uygulanır. İnatçı semptomlarda ilaç tedavisinin riskleri gözden geçirilir. H2 reseptör antegonistleri (B kategori) daha güvenlidir. PPI ilaçlarda C kategori olan omeprazol fetal toksititeden dolayı kesinlikle kullanılmamalıdır.
Uzun süre ilaç kullanımının yan etkileri
- B12 vitamin eksikliği.
- Magnezyum eksikliği.
- Osteoporoz ve kemik kırıkları.
-Klostridium Difficile Koliti .
- Kan sulandırıcı ilaçların (clopidogrel) etkisini azaltır.
Ameliyatla neler düzeltiliyor?
Günümüzde laparoskopik ameliyatların hastaya sağladığı daha az ağrı, daha kısa sürede iyileşme avantajlarından reflü hastalığının tedavisinde de yararlanmaktayız. Bozulmuş olan alt özofagus sfinkterinin bir diğer anlamda mide ile yemek borusu arasındaki kapının yeniden oluşturulması ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçısının önlenmesi amacını güden laparoskopik fundoplikasyon ameliyatları tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktır.
Son sözler:
- Günlük yemeklerinizi az az ve sık öğünlere bölünüz.
- Reflüyü arttıran kahve, alkol, yağlı yiyecekler ve turunçgillerden uzak durunuz.
- Yemekten sonra sırt üstü yatmayınız.
- Yatak başınızın midenizden daha yukarıda olmasını sağlayınız.
- Sigara kullanıyorsanız bırakınız ya da azaltınız.
- Sıkı kemerler, korse ve diğer sıkı giysilerden kaçınılmalıdır.
- Tükürük salgısını artıran sakız (şekersiz) gibi maddelerin çiğnenmesi yararlıdır.
- Gerekli şartların oluşması ve doktorunuzun kararı doğrultusunda ameliyat seçeneğinizi kullanınız.
Kaynak: Akşam