Tıp literatüründe sleeve gastrektomi olarak adlandırdığımız ancak halk arasında mide küçültme ameliyatı olarak anılan tüp mide ameliyatı hem Türkiye'de hem de dünyada en çok uygulanan obezite ameliyat yöntemidir. Laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan bu ameliyatta karın ön duvarında büyük kesi yapmadan, sadece minik deliklerden girilerek midenin yaklaşık yüzde 80'lik kısmı alınır.
Alınan bölüm fundus dediğimiz bölümdür. Açlık hormonu bu bölgeden salgılanır. Açlık hormonunun salgılandığı bölümün alınmasıyla hastadaki açlık hissiyatı azalır. Öte yandan gıda emilimini azaltıcı etkisi de vardır; fakat mide by-pass'ına göre oldukça az orandadır.
Ameliyat süresi tüp mide cerrahisi konusunda uzmanlaşmış cerrahlar tarafından yapıldığında 1 saatten azdır. Ameliyat sonrası süreç ise, kapalı yöntemle yapıldığı için, açık ameliyata göre daha hızlı ve ağrısızdır. Midenin çıkış kapakçığı korunduğu ve sindirim sistemindeki devamlılığın aynen sağlandığı bir teknik olması nedeniyle ameliyat sonrası bazı istenmeyen yan etkilerin daha az olmasını sağlar. Ayrıca önemli bir avantajı da, küçük bir ihtimal de olsa yıllar sonra yeniden kilo alınması durumunda by-pass veya duodenal swtich ameliyatlarına rahatça çevrilebilmesidir.
Tüp mide ameliyatından sonra kilo vermemek neredeyse imkansızdır. Ancak önemli olan nokta hedeflenen kiloya inmek ve verilen kiloların tekrar alınmamasıdır. Bunun için ameliyattan sonra hekimin önerilerine uymak, sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek ve egzersiz yapmak gerekir. Ameliyat sonrası verilen kiloların çoğunluğu ilk yıl içerisinde gerçekleşir. Birinci yıldan sonra yavaşlasa da yine de kilo vermeye devam edilir. Ta ki ikinci yıla kadar. Tüp mide ameliyatı olmuş bir kişi fazla kilolarının yaklaşık yüzde 60-80'ini kaybeder. Öte yandan tüp mide ameliyatından sonra hipertansiyon yüzde 70, kolesterol ise yüzde 80 oranında son bulur. Kalp hastalığı riski düşer, tip 2 diyabet hastalarının birçoğu ilaçlarını bırakır.
Tüp mide ameliyatı laparoskopik yöntemle yapıldığı için ameliyat sonrası süreç daha rahat geçer. Çünkü laparoskopi, kapalı bir yöntemdir ve 0,5-1 cm'lik minik deliklerden yapılır. Küçük kesi demek daha hızlı iyileşmek demektir. Ağrı daha az hissedilir, normal hayata dönüş çok hızlıdır. Hastalar ameliyat oldukları gün ayağa kaldırılır. 3.gün evlerine gidebilirler. İşlerine 6-7 gün içinde dönebilirler.