Mide, kolon, yumurtalık, apandist gibi organların kanserlerinin ileri evresinde tümör karın içi zarına sıçrayabilir. Karın içi sıcak kemoterapi: HIPEK tedavi edilemez denilen bu tip tümörlere çare olabilecek bir uygulamadır. Tümörün karın içi zarına sıçraması ve yayılması durumu ameliyat sırasında, hastada ciddi karın ağrısı durumunda yada radyoloji uygulaması sırasında tesbit edilebilir. Bu 3-7 ay ömrü olan sıkıntılı hasta grubudur.
Yaygınlığa bağlı tek başına cerrahinin çözebileceği aşama geçilmiştir. Sistemik kemoterapi yetersiz kalmıştır. Bundan dolayı kombine bir yöntem olan karın içi sıcak kemoterapi yani HIPEK uygulanmaktadır. Bu vakalarda doğrudan karın içi zarına uygulanan kemoterapi, sistemik yönteme göre daha etkindir. İlave ısıtılmış kemoterapi ilaçları bu sinerjiyi artırır. Böylece cerrahi ile makroskopik, kimyasal olarakta mikroskopik olarak tümör kitlesine etkin tedavi uygulanır.
Kimlere uygulanır?
- Apendisit tümörü. - Kalın bağırsak ve rektum tümörü. - Mide tümörü. - Yumurtalık tümörü. - Karın zarı tümörü. - Karın zarına sıçramış ve yayılmışsa bu hastalarda uygulanır.
HIPEK Başarısı
HIPEK uygulaması ameliyat sürecinin bir parçasıdır. Uzun ve zorlu bir ameliyatın sonunda, karın içi tümör temizliğini takiben, hasta halen anestezi altındayken yapılır. Karın kapatılmadan önce karın içine 40-42 derece sıcaklıkta kemoterapi sıvısı verilir. İlaç beklenen etkiye bağlı olarak genellikle 30-120 dakika arasında uygulanır Bu sürenin sonunda karın içindeki sıvı geri alınır ve işlem sonlandırılır. Ameliyat sonrası kontroller 2-4 hafta sonra yapılır. Kemoterapinin karın boşluğuna doğrudan uygulanması tümör dokusuna yüksek konsantrasyon sağlarken, sistemik emilimi ve toksititeyi düşürür. Bu şekilde sistemik kemoterapinin yan etkileri HIPEK’te görülmez. Periton/plazma ilaç konsantrasyon oranı 20:1 den 2000:1 e kadar değişkenlik gösterir. Isıtılan kemoteröpatik ilacın dokuya nüfus etmesi kanser hücreleri üzerinde çok etkindir.
Yaşam süresine etkisi
- Apansidist tümörü olgularında hastalıksız süre 98 aya çıkar, 10 yıllık yaşam süresi oranı yüzde 63’tür. - Kalın bağırsak kanserinde 5 yıllık yaşam süresi yüzde 11-51 arasındadır.
- Mide kanserinde yaşam süresi 11 ay uzar. - Yumurtalık kanserinde 5 yıllık yaşam süresi yüzde 30-50 arasındadır. - Karın zarı tümöründe yaşam süresi 36-41 ay arasındaır.
Ameliyat sonrası
- Temel yaşam kalitesi 3-12 ay arasında. - Temel duygusal yaşam kalitesi 1 yıl. - Fiziksel yaşam kalitesi 2 yıl. - Sosyal ve zihinsel yaşam kalitesi 3 yıl uzar Aslında en az 3 yıl yaşayan hastaların yüzde 90'ından fazlası hastalığın tekrarına rağmen aktivite kısıtlanmasının olmadığını bildirmiştir.
Kaynak: Akşam